Dobré vychlazené pivo přijde k chuti v létě i v zimě. Je výborné „na žízeň“ i na „spláchnutí“ mastných pokrmů. A že se ho u nás vaří! Podle statistických údajů z roku 2019 máme v České republice celkem 507 pivovarů. 48 velkých průmyslových pivovarů, ale ještě více těch menších. U restaurací (257) a minipivovarů (202). Provozovat domácí pivovar se zkrátka od devadesátých let minulého století rozhodlo mnoho našich podnikatelů. Vaření piva má u nás hodně dlouhou tradici. Ve starých písemných pramenech se lze dočíst, že ho vařili už v Břevnovském klášteře založeném knížetem Boleslavem II., což se událo již v roce 993!
Každý český milovník tohoto nápoje by o něm měl tedy znát alespoň pár základních informací!
Zdravé složení
V dobrém pivu jsou samé zdravé látky! Dostanou se do něj díky kvalitním základním ingrediencím. Jsou to voda, chmel a slad. Z nich se do piva dostanou například vitamíny řady B, kyselina listová a minerály (draslík, hořčík, fosfor, křemík).
Na zdraví!
Pivo je dobrou volbou na zapití mastnějších pokrmů. Především pečeného, grilovaného a uzeného masa. Obzvlášť oblíbené je na letních grilováních. Tam sníme každou sezónu hodně masa a uzenin! Pivo pak pomáhá to vše dobře strávit. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi a chrání náš žlučník a ledviny před tvorbou kamenů.
S mírou!
Ovšem pozor na dávkování. Při nadměrné konzumaci všechny pozitivní účinky na organismus vyruší alkohol. Je potřeba nezapomínat, že se jedná především o nápoj alkoholický! Desetistupňové pivo obsahuje asi 4 procenta alkoholu, dvanáctistupňové asi 5 procent. Při nadměrném pití si zahráváme se svým zdravím (poškození ledvin, jater, slinivky břišní a mozku) a můžeme se v souvislosti s ním dostat i do jiných hodně nepříjemných a nebezpečných situací. Pozor by si měli dávat hlavně řidiči. Za volant alkohol nepatří!
Tloustne se po něm?
Přímo po vlastním pivu se nepřibírá. Ale! Výborně nám to po něm tráví a podporuje chuť k jídlu. Mnozí po večírku s pivem ještě v noci navštěvují a „luxují“ ledničku! Nebezpečné je také různé „uzobávání“ různých vysoce kalorických „dobrůtek“, které si k pivu na stůl rádi servírujeme. Slané brambůrky, slané oříšky, pikantní klobásky a podobné pochutiny.